Μπορεί η μεγάλη κατανάλωση καφέ να αυξάνει το στρες, σύμφωνα όμως με τους ειδικούς υπάρχουν μερικές ιδιότητες του δημοφιλούς ροφήματος που είναι άκρως ευεργετικές.

Υπάρχουν 10 λόγοι υγείας για να πίνουμε κάθε μέρα από ένα ή και περισσότερα καφεδάκια.

  1. Έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard έδειξε πως οι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον τέσσερις κούπες καφέ τη μέρα, παρουσίαζαν λιγότερες πιθανότητες κατά ποσοστό 25%, εμφάνισης λίθων στη χολή. Σχετκή έρευνα έδειξε αντίστοιχα αποτελέσματα και σε άντρες.
  2. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine» το 2011, έδειξε πως οι γυναίκες που πίνουν 2-3 φλιτζάνια καφέ τη μέρα, κατεβάζουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη στο μέλλον, κατά 15%.
  3. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα του 2005, η κατανάλωση 2 φλιτζανιών καφέ την ημέρα βοηθά τη μνήμη. Μάλιστα, έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των μειωμένων πιθανοτήτων εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.
  4. Έχει αποδειχτεί ότι όσοι πίνουν 4 ή περισσότερες κούπες καφέ τη μέρα, μειώνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη στο μέλλον, κατά 50%!
  5. Η κατανάλωση καφέ έχει, επίσης, συνδεθεί με τα μειωμένα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του στήθους, του ενδομητρίου και του συκωτιού στις γυναίκες και προστάτη στους άντρες.
  6. Ο καφές βοηθάει στη δίαιτα καθώς η μέτρια κατανάλωσή του (χωρίς ζάχαρη και γάλα) ξεγελάει τις λιγούρες βοηθώντας μας να χάσουμε βάρος.  Η μεταβολική δράση του καφέ, ωστόσο, έχει καλύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας, απόδοση στις γυναίκες που είναι ήδη κανονικές στο βάρος τους, παρά στις υπέρβαρες.
  7. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών καφέ την ημέρα, ρίχνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Parkinson κατά 25%.
  8. Ο καφές είναι μια από τις σημαντικές πηγές αντιοξειδωτικών άρα κάνει καλό, όμως πάντα μιλάμε για κατανάλωσης μέτριας ποσότητας.
  9. Η καφεΐνη που λαμβάνουμε μέσω του καφέ, έχει αποδειχθεί από διάφορες έρευνες, πως ενισχύει όχι μόνο τις αντοχές αλλά την απόδοση του ατόμου σε μια εργασία. Έχει αποδειχτεί ότι τα αποδοτικά οφέλη της καφεΐνης αποδεικνύονται καλύτερα όταν πίνουμε καφέ, πριν από αγώνες αντοχής και δραστηριότητες που απαιτούν ένταση και συχνές παύσεις και επανεκκινήσεις. Βασιζόμενοι στην ίδια λογική, ο καφές βοηθάει τους αθλητές στις αποδόσεις του, ακόμα και όταν έχουν στερηθεί ύπνο.
  10. Έρευνα του 2007, σε άνδρες ηλικίας άνω των 40 ετών, συνέδεσε την μακρόχρονη κατανάλωση καφέ με τις χαμηλές πιθανότητες εμφάνισης της ουρικής αρθρίτιδας.

TIP

Χρησιμοποίησε το χαρτί κουζίνας Asso Ultra Foxy ως φίλτρο για την καφετιέρα του γαλλικού καφέ.